Investeringssubsidie Duurzame Energie

Als woningeigenaar kun je subsidie aanvragen voor woningisolatie (glas, dak, vloer, muur, gevel), duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp) en voor aansluiting op een warmtenet. Om in aanmerking te komen voor een isolatiesubsidie, moet je voor minimaal 2 maatregelen subsidie aanvragen. Dat mag een tweede isolatiemaatregel zijn, maar ook een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting een op het warmtenet.

Subsidie voor isolatiemaatregelen
Er is voor woningeigenaren  subsidie voor 5 typen isolatiemaatregelen: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas. Er gelden verschillende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de ISDE. Zo moet je als eigenaar de koopwoning als hoofdverblijf hebben. En als je in aanmerking wil komen voor een isolatiemaatregel, dan moet je  daarnaast nog voor minimaal 1 andere maatregel subsidie aanvragen. Dat kan een andere isolatiemaatregel zijn, een warmtepomp of zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.

Je moet de aanvraag binnen een jaar na het uitvoeren van de eerste maatregel doen. Je kan ook subsidie krijgen voor isolatiemaatregelen die je in 2020 hebt laten aanbrengen, maar ook dan geldt de aanvraagtermijn van een jaar na de eerste maatregel. De warmtepomp en zonneboiler tellen alleen mee als die na 30-6-2020 zijn geplaatst.

Subsidiebedragen isolatie

In onderstaande tabel zie je hoeveel subsidie je voor een isolatiemaatregel kunt ontvangen. De bedragen zijn aangeven per vierkante meter. Er gelden minimale en maximale oppervlakten waarvoor subsidie aangevraagd kan worden.

Isolatiemaatregel Subsidiebedrag per m2 Minimale oppervlakte in m2 Maximale oppervlakte in m2
Spouwmuur isoleren € 5 15 170
Dakisolatie € 20 25 200
Vloer zolder isoleren € 5 25 130
Gevelisolatie (binnen of buiten) € 25 15 170
Vloerisolatie € 7 25 130
Bodemisolatie € 4 25 130
HR++ glas € 35 10 45
Triple glas (in combinatie met isolerend kozijn) € 100 10 45

Je kan ook subsidie krijgen voor een isolerende voordeur of achterdeur of kozijnpaneel, als onderdeel van de subsidie voor isolatieglas.