Kleine energiesbesparende maatregelen

Energie besparen is makkelijker dan je denkt! Door kleine aanpassingen kunt je al veel energie besparen. Hieronder vind je 4 kleine investeringen die je razendsnel terugverdient.

1. Tochtstrips of een tochtborstel voor de brievenbus .
Door spleten en kieren verdwijnt een groot deel van de warmte in huis. Zonde! Plaatsen waar je tochtstrips aanbrengt, zijn de buitendeur, maar ook de deuren naar onverwarmde ruimtes zoals de garage of de bijkeuken. Ook de naden en kieren aan ramen trekken tocht aan. Je kan eenvoudig controleren waar het tocht door je hand of zelfs een brandende aansteker voor de spleten te houden.

2. Radiatorfolie achter de verwarming
Een radiator geeft ook aan de achterkant warmte af. Zeker bij een niet-geïsoleerde borstwering (het muurgedeelte onder het raamkozijn) gaat dan veel warmte verloren. Dat is niet alleen zonde van de energie, maar ook van je geld. Dit probleem los je eenvoudig op met radiatorfolie.

3. Een waterbesparende douchekop plaatsen
Een waterbesparende douchekop is een moderne douchekop waar onder druk, lucht met het water wordt vermengd. Een waterbesparende douchekop bespaart tijdens het douchen veel water vergeleken met een verouderde douchekop. De waterbesparende kop gebruikt ongeveer 6 liter water per minuut terwijl een ‘gewone’ of een wat oudere douchekop wel 20 liter water per minuut kan gebruiken. Als je een waterbesparende kop plaatst, zal je tot wel 35% besparen op de inkoop van drinkwater en natuurlijk ook op de energie die nodig is voor het opwarmen van het douchewater.

4. Gloeilampen vervangen met led-lampen
Gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen is een slimme zet, zelfs als de lampen nog goed werken. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp.

Overzicht besparing en investering per maatregel:

Maatregel Besparing per jaar Investering
Tochtstrips + tocht borstel brievenbus €54,00 €9.00
Radiatorfolie achter de verwarming €27,00 €17,00
Plaats een waterbesparende douchekop €54,00 €9.00
Vervang gloeilamp met led-lampen €65,00 €10,00 per lamp en gaat langer mee

Bron: Natuur & Milieu federatie Flevoland